пројекти

english srpski

 

Рестаурација последњег старог нишког трамваја је започела

Postavljen: 08.10.18.

Попут птице феникс, једини преостали стари нишки трамвај се припрема да се поново уздигне из свог пепела.

Стигао је из Немачке у Ниш 31. децембра 1922. године. и одмах тада, по доласку, је чекао 8 година да би почео да превози Нишлије. За тих 8 година је било чак три референдума ко ће уопште правити пругу за нишке трамваје. Пруга је завршена маја 1929.  али су трамваји почели са радом годину и по касније, 16. Новембра 1930.

То је било његово прво издизање из свог пепела.

Док је превозио Нишлије, никада му није уграђен неки нов део. Увек је, као сви остали нишки трамваји, поправљан и преправљан. По укидању трамвајског саобраћаја у Нишу, од 10. Августа 1958. до новембра 1959. је у подножју Нишке Бање  чекао своју даљу судбину. У то време је изгубио своје точкове. Ипак, уместо да оде у старо гвожђе, постао је викендица у Нишкој Бањи – и то најлепша!

То је био његов други преображај.

После близу 50 година боравка у Нишкој Бањи, бива уклоњен одатле и склоњен у компанију Ресор–Гаџин Хан да сачека прикупљање средстава за рестаурацију. Најзад, после 11 година чекања, Влада СР Немачке препознаје пројекат његове рестаурације и даје подршку донацијом.

Овај трамвај, стар 96 година, има изузетну вредност као сведок историје Србије и Немачке, као показатељ немачког техничког нивоа и као уникат на светском нивоу.

На овој страници ћемо пратити његово треће уздизање из свог пепела, без много речи надаље.

 

Донатори

 

ledib

 

Овај пројекат је финансиран од стране Краљевине Данске, кроз Суседски програм а спроводи га LEDIB Програм.

Овај веб сајт не садржи и не представља званичан став LEDIB Програма. Иницијатори пројекта су одговорни за све информације које се могу наћи на овој веб презентацији.